ΔΙΑΤΡΟΦΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαζύγιο, Διατροφές, Επικοινωνία
  • Η Διατροφή των ανηλίκων τέκνων αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες που προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των συζύγων σε περίπτωση διαζυγίου. Με τον όρο «διατροφή» νοείται το χρηματικό ποσό πού απαιτείται για την κάλυψη των βιοτικών και άλλων αναγκών του ανηλίκου τέκνου, δηλαδή την τροφή, τη στέγαση, τη θέρμανση, την ένδυση, την υπόδηση, τη ψυχαγωγία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτού, καθώς και για την ανατροφή και την εκπαίδευση του ( ξένες γλώσσες, φροντιστήριο, κέντρο μελέτης, αθλητικές δραστηριότητες, σχολικά έξοδα κ.α).

Για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής του ανηλίκου τέκνου αποφαίνεται το Δικαστήριο μόνο σε περίπτωση αντιδικίας των γονέων. Εάν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, οι γονείς μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους τη διατροφή του τέκνου σε όποιο ύψος επιθυμούν στα πλαίσιο συναινετικού διαζυγίου.

  • Σύμφωνα με το άρθρο 1520 ΑΚ, όπως ισχύει τροποποιηθέν: «Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωσή της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η φυσική παρουσία και επαφή του με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε τακτή χρονική βάση. Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας, ή επιβάλλεται να καθορισθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίον δεν διαμένει το τέκνο, κριθεί ακατάλληλος να ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας. Για τη διαπίστωση της ακαταλληλότητας του γονέα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως την εκπόνηση εμπεριστατωμένης έκθεσης κοινωνικών λειτουργών ή ψυχιάτρων ή ψυχολόγων.

 Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου.

 Τα σχετικά με την επικοινωνία ζητήματα καθορίζονται ειδικότερα είτε με έγγραφη συμφωνία των γονέων είτε από το δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται και η παρ. 4 του άρθρου 1511.».

Το Δικηγορικό γραφείο μας απαρτίζεται από Δικηγόρους, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία και γνώση των ανωτέρω  νομικών θεμάτων για την πλήρη και άμεση νομική σας υποστήριξη.

    Κριτικές Πελατών

    Άμεση λύση σε πολύ περίπλοκο νομικό ζήτημα. Άψογοι επαγγελματίες. ✨

    5 star-review

    Vassilis Galliakis

    Σοβαροί επαγγελματίες. Μας έχουν βοηθήσει σε δύσκολες περιπτώσεις πάντα με αμεσότητα. Υποστηρικτικοί, κατανοητικοί, ανθρώπινοι. Πραγματικά αναβαθμίζουν τον κλάδο τους!

    5 star-review

    A. Panourgias

    Δίπλα μου από την αρχή ως το τέλος με άμεση ανταπόκριση σε όλα μου τα ερωτήματα. Με βοήθησαν πρακτικά και προσωπικά, με επαγγελματισμό και ανθρωπιά, να αντιμετωπίσω όλα τα προβλήματα !

    5 star-review

    panagiotis kloufetos

    Απευθύνθηκα στο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο μετά σύσταση συναδέλφου για θέματα κληρονομιάς. Άριστοι επαγγελματίες και γνωστες του αντικειμένου μας βοήθησαν να βρούμε λύση άμεσα και να τακτοποιηθεί ένα πρόβλημα χρόνων.

    5 star-review

    Bill Bal